Hoe koop je het juiste kussen?
Er zijn verschillende vullingen voor hoofdkussens op de markt. Voor wie welke kussenvulling geschikt is, hangt af van onder andere persoonlijke voorkeur en eigenschappen, zoals de mate van transpiratie en dergelijke.
Iedere kussenvulling heeft voor- en nadelen, wij zetten de verschillende soorten hoofdkussen en kooptips op een rijtje.
Daarnaast tips over welk kussen past bij het type slaper.
Soorten hoofdkussen
Pluspunten dons
- Hoge vormbaarheid van de vulling;
- Meestal goede vouwbaarheid van het hele kussen.
- Luchtig en licht
Minpunten dons
- Niet eenvoudig te wassen;
- Aanpassen van de hoeveelheid vulling aan de individuele voorkeur is vaak lastig.
Pluspunten synthetisch
- Veel vormen en contouren mogelijk;
- Aanpassing aan individuele vorm en hoogte vaak mogelijk door het aanpassen van de vulling, mits het kussen een rits heeft;
- Eenvoudig te reinigen.
Minpunten synthetisch
- Mindere vormbaarheid en vouwbaarheid ten opzichte van dons en veren, met name doordat de vulling gladder is.
Pluspunten Latex
- Vormt zich goed naar de contouren van het hoofd en nek
- ondersteunt
- ventilerend en anti-allergisch
Minpunten Latex
- Vormbaarheid, het kussen houdt dezelfde vorm en is hierdoor niet kneedbaar
Pluspunten visco-elastisch schuim- traagschuim
- Verwarmt en vormt zich naar het lichaam, past zich aan het individu aan;
Minpuntenvisco-elastisch schuim-traagschuin
- Contactvlak wordt groter gedurende de tijd door warmte en druk van de slaper. Dit kan problemen opleveren met de warmte- en vochtontwikkeling;
- De vochtontwikkeling is over het algemeen hoger bij een kussen van visco-elastisch materiaal. Dit is niet prettig voor mensen die snel zweten of niet van een klam kussen houden;
- Op traagschuim is wisselen van houding lastig. Volgens ergonomische experts is eenvoudig gaan verliggen echter wel belangrijk tijdens het slapen. Bij matrassen en kussens van visco-elastisch materiaal is dit een groter probleem dan bij matrassen en kussens van ander materiaal. Bij visco-elastische matrassen is dit overigens een groter probleem dan bij de kussens van dit materiaal.
Welk kussen voor welke slaper
Traditionele slaper
- Heeft geen voorkeur voor een speciale slaappositie;
- Voorkeur voor donzen of vormbaar kussen, want door het vormen is een kussen geschikt te maken voor de meeste slaaphoudingen
Multi-functionele slaper.Mensen die naast slapen ook lezen of televisie kijken in bed
- Hoofd moet het liefst wat hoger liggen;
- Voorkeur voor een hoger en harder hoofdkussen.
Buikslapers
- Ademhalen tijdens de slaap is hier een belangrijk aspect;
- Ademhalen op de buik lastig bij hoge donzen/verenkussens, omdat u in het kussen wegzakt;
- Voorkeur voor een laag kussen, zodat de nek zo min mogelijk verstrekt wordt.
Neksupport
Mensen die extra ondersteuning van de nek willen, kunnen een kussen kiezen waar een verdikking ter hoogte van de nek zit, een soort `nekrol`.
Kooptips hoofdkussens
Vormen
Let op de vormbaarheid van het kussen. Een goed vormbaar kussen is in iedere vorm te duwen of proppen en blijft vervolgens ook in deze vorm. Donzen/veren kussen zijn over het algemeen het best te proppen. Synthetische vulling is vaak te glad om op zijn plaats te blijven en visco-elastische kussens zijn vaak vormvaste kussens. Een vormbaar kussen is niet per se beter dan een vormvast.
Een vormvast kussen geeft gedurende de gehele nacht steun in de nek, bij een vormbaar kussen zal de vulling in de loop van de nacht opschuiven.
Geur
De geur van een kussen moet je meteen aan staan. De geur van een kussen kan je namelijk bijblijven, zelfs als deze is weggetrokken. Vind je de geur vies: niet kopen!
Geluid
Als het geluid van het kussen je niet aanstaat wanneer je bijvoorbeeld draait op het kussen, koop het dan niet. Over het algemeen maken kussens met een hoog percentage veren het meeste geluid.
Een donzen kussen daarentegen is weer vrij stil doordat alle harde deeltjes zijn verwijderd
Hoog matras
Hoe harder het matras, des te hoger/dikker het kussen moet zijn voor goede ondersteuning van het hoofd. Een rugslaper heeft een hoger kussen nodig dan een zijslaper. Buikslapers hebben een dun kussen nodig, voor een goede ademhaling.
Kom langs in onze testruimte ! - Molenstraat 5 in Zoetermeer. Wij hebben hier alle kussens liggen die je in onze webshop vindt .
Het is ook handig als we wat meer weten over je oude kussen ( neem m mee of maak een foto van het label) - kijk ook even naar je matras en zoek naar het merk/type/harheid - een label zodat wij je thuis slaap situatie zo goed mogelijk kunnen nabootsen met de matrassen en slaapsystemen die bij ons aanwezig zijn.
Onderhoud hoofdkussens
Wassen
Hoe vaak een hoofdkussen in de was moet, hangt af van de persoonlijke eigenschappen en gebruiken. Bijvoorbeeld, hoe erg iemand transpireert en hoe goed is de kamer geventileerd. Over het algemeen moeten kussens vaker worden gewassen dan dekbedden, omdat mensen via het hoofd meer transpireren.
Een donzen hoofdkussen moet eens per jaar gewassen of gereinigd worden, het liefst door een gespecialiseerde wasserette of stomerij. Synthetische kussens kun je wel zelf wassen, het liefst eens paar maand. Laat een hoofdkussen wel goed drogen, anders gaat het vies ruiken.
Vervang wekelijks de kussensloop, dit geldt voor hoofdkussens van alle materialen. Kussens van kamers die multifunctioneel worden gebruikt, bijvoorbeeld kinderkamers, zijn eerder aan reiniging toe.
Vervangen
Als een kussen goed te wassen is, is vervanging uit hygiënisch oogpunt niet echt noodzakelijk. Zo lang het maar goed functioneert. Over het algemeen geldt: na een jaar of drie is een kussen aan vervanging toe.
Allergische problemen met kussens
Mocht je problemen hebben met huisstofmijt in het hoofdkussen, wat kunt u dan doen om deze problemen te verminderen? Voorzie het kussen van een sloop van zeer dichtgeweven, synthetisch materiaal, zodat huidschilfers (voedsel voor huisstofmijt) en stofmijt hier niet doorheen kan. Zelfs diverse donzen kussens zijn toepasbaar voor mensen met huisstofmijt door zeer dichtgeweven tijken.
Bovenstaande informatie is afkomstig van de Consumentenbond